Riga och okunskap i Sverige om gamla byggtekniker

Riga var verkligen en positiv upplevelse.
De renoverade medeltida husen var otroligt totalsunkiga innan. När jag var där sist (2003) var ca 50% renoverade och min man som åker dit då och då berättar om att renoveringarna nu snart är slutförda. Det ska se fantastiskt ut. De orenoverade, sönderfallande husen skulle vi i Sverige ha dömt ut och jämnat med marken. Men i Riga, där använder man gamla byggtekniker, duktiga hantverkare mm och har på så vis bevarat något unikt.

Det var bra gjort!

Hur många medeltida miljöer har vi i Sverige?
När jag tänker på de gamla tvåvåningsträhusen i Umeå och hur hela kvarter revs för att ge plats för Åhlens-kuber och HoM-klossar, ja då BEGRIPER jag ingenting. Eller varför inte Sundsvalls gamla kvarter som länge omvandlades till parkeringsplatser… och Uppsala, Stockholm… Det var INTE bra gjort!

Saluhallen i Uppsala byggdes iofs upp som den såg ut innan den brann och är nu sprillans ny.

MEN de har tex. byggt huset med synliga jättebjälklager av järnbalkar! Urfult! Det ser ut som insidan av en industrilokal.

I Riga kunde jag tex. njuta av ”Svartbrödernas hus” (se foton på huset på Hannu Komulainens sida med foton från bl. a. Riga). Det var ett medeltida gilleshus (tyska handelsresande ungkarlar) som var helt jämnat med marken under kriget men byggdes upp nyligen. Där kunde jag se ett ENORMT, mycket vackert tak av trästockar. Hisnande!

Orsaken till varför de i saluhallen inte använde träbjälkar var (enligt en artikel i Uppsala Nya Tidning) att de inte kunde beräkna hållfastheten som skulle behövas… Deras datorprogram klarade inte av materialet trä. Om de i Riga klarar av det kanske man kan anställa arkitekter från Riga som kan hjälpa till med beräkningarna? Och lära Svenska arkitekter programmera datorer till att klara trä? Jamenarjamenar vi i Sverige ska väl klara av att bygga trähus!

I Umeå finns en man…

Som har låtit bygga ett enormt stort trähus enligt gamla metoder. Det lustiga är att jag körde förbi det huset, hajade till, stannade bilen, backade och stod utanför och tittade länge. Jag blev glad och kände värme stråla ut från huset. Jag kände mig lite dum, i Sverige ska vi ju inte ha känslor för ett hus men det fick jag av det huset. När jag berättade för mamma (som är guide i Umeå) svarade hon att det huset var nybyggt av en man som ville ha ett traditionellt trähus byggt med gamla metoder och att det var ett gäng kunniga Ryssar som byggt. Huset var vackert och som sagt jättestort och jag hoppas att de som bor i det får glädje av det varje dag.

Det var bra gjort!

Annonser

Om KatrinBiolog

Maka, mamma, tänkare, som nästan alltid har roligt. Doktor i Biologi som nu också är Docent. Om jag inte har roligt gör jag något spännande eller dötrist, allt är möjligt
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Riga och okunskap i Sverige om gamla byggtekniker

  1. Piripiri skriver:

    Har också blivit förtjust i Riga. Vi var där i höstas och var tvungna att göra om besöket nu i våras. Och just för husens skull! Inte bara de i den gamla medeltida stadskärnan utan även jugendhusen på andra sidan de stora parkerna. Och så är det lettiska ölet väldigt gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s