Miljövänliga Bananflugefällan a` la KatrinBiolog

Jag har haft bananflugor som ”husdjur” men använde min dödliga bananflugefälla.
Jag öppnade sopskåpet i köket för några dagar sen och ut vällde hundratals små bananisar, jag var invaderad!
Nåväl, vad gör man då? Jag kom ihåg min mammas miljövänliga tips på en bananflugefälla och tillverkade den snabbt. Nu 3 dar senare är i stort sett alla döda, utan att jag använt något gift. Det bästa av allt, metoden är mycket smidigt. Vad gör man då undrar kanske du?

Tag och blanda i ett glas eller liten skål, helt enkelt i det du kan tänkas vilja ha stående framme i köket.
ca ½ dl rödvin/vitvin, om det är gammalt och ”odrickbart” spelar ingen roll
1 kapsyl vinäger, vit, röd, äpple, spelar ingen roll
ca ½ dl oblandad saft (ej sockerfri)
lite vatten så glaset, skålen eller vad du nu har blir fullt
några droppar diskmedel.

Det som sker är att bananflugorna lockas till vätskan och diskmedlet sänker ytspänningen så att de drunknar. Jag ursäktar min mordlust med att de i alla fall dör mätta. Och dessutom mätta på det godaste de vet!

På Naturhistoriska Riksmusets finfina hemsida kan man läsa mer om den lille gynnaren. Visste du tex att vi har flera svenska arter? Den stora ättikflugan Drosophila funebris, och den lilla ättikflugan Drosophla fenestrarum.

Om KatrinBiolog

Maka, mamma, tänkare, som nästan alltid har roligt. Doktor i Biologi som nu också är Docent. Om jag inte har roligt gör jag något spännande eller dötrist, allt är möjligt
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Miljövänliga Bananflugefällan a` la KatrinBiolog

 1. Stellar skriver:

  Det ska jag testa nästa gång jag får en invasion av bananflugor. Min man han skrattar så gott åt mig och mina hemgjorda metoder för att döda dem. Jag har en sån där pumpflaska hårspray som jag brukar spraya dem med. Då stelnar de och jag hinner ta död på dem. Trixet är att jag lägger en halv citron som de så gärna vill sitta på och ….ja vad gör de på citronen? Dricker de eller lägger de ägg eller vad sjutton pysslar de med?Nå, när de väl sitter där så sprayar jag och sen kan jag klappa ihjäl dem. Sån är jag…

 2. Katrin skriver:

  De äter och pippar och lägger ägg. Bananflugor är en duktig insekt med kort generationstid. På Naturhistoriska Riksmuseets finfina hemsida kan man läsa mer.http://www.nrm.se/uts

 3. Barbamama skriver:

  Det där ska jag också testa, har inte så många men de är inte så mysiga när de kommer.De där lamporna låter läckra. jag har suttit och planerat vad vi ska från IKEA och det är alltid roligt. De har ju så mycket annat än bara möbler.Värken måste jag vänja mig vid, man tror att man har gjort det men så får man perioder då det inte gör så ont och då tror man att man har inbillat sig och när man då får ett nytt skov så åker man rakt ned i backen…..kramarAnnelie

 4. Annica skriver:

  jaha, ytterligare en anledning till att köpa vin idag då! *S*

 5. Hej BioKatrin,é jag den enda som inte plågats bananflugor*snurrar en hårtest mellan fingrarna*kram

 6. Piraya skriver:

  Tack för tipset! jag har hängt in en sån där tejpremsa men det hjälper inte, tycker dessutom synd om de stackarna som fastnar där!

 7. Karolina skriver:

  HAHAHA, nu var du Biolog. Men jag ska definitivt testa. Det är det bästa tips jag har hört. Och om det funkar, ja då är det ju ännu bättre. Hoppas bara inte kissarna sörplar det?!

 8. Piraya skriver:

  av gammal vana så …. jag skriver, andra läser, jag korrigerar, sedan läses det igen, blåkopia, kundkommentarer, ev ytterligare korrigeringar, tryckningmen du, jag ska kolla med mig själv ifall jag kan tänka mig för nästa gång.lovar att tala om hur bananflugefällan funkar

 9. Engel skriver:

  Hej och tack för uppmuntran! =DBananflugor måste vara jordens mest fertila insekt – eller hur är det? ;)Jag läste nyss om din son här, och vad glad man blir! Vilken kille, bara bestämma sig så där och göra nåt åt det. Hälsa honom att han är jättefin! =)

 10. Gulledig!Ordnar sig nog…

 11. Inger skriver:

  Bananflugor är äckliga, de flyger in i näsan o ögonen hela tiden.Jag tar till mig ditt tips, noterar det på en gång, tack!Kram från mig!

 12. Madonnan skriver:

  Ojoj, vilken metod att få bort dem…fiffigt, ska komma ihåg det 🙂 *tänker: ”hehe, nu ska de få de små rackarna”…*

 13. Camilla skriver:

  O lala….tack för tipset-ska gensast prova!Är också invaderad av dessa olustiga vareler…

 14. Å det måste jag testa, sista veckorna så har vi med ett par dars mellanrum varvat inga flugor med massor. Usch.Angående energitjuvarna så hände en hel del innan mötet som fick min ”beställare” att komma med på mötet och tur var väl det för nu försökte de jäklarna igen. Vi ska ha lite internmöte på min avdelning så får vi se hur vi ska bemöta tjuvarna, förhoppningsvis kan jag avveckla mig efter nästa möte. Håll tummarna!

 15. Karolina skriver:

  Det funkade, så jag blev tvungen att slå upp receptet igen :-DLycka till på konferensen. Jaga ordentligt men passa på att njuta.

 16. barbakvinna skriver:

  Suveränt tips….

 17. Sarah skriver:

  Halloj..Ditt recept på dödande av bananflugor funkar sådär, vi gjorde ett liknande (bananflugebomben) och det tog väl ungefär 1/6 av alla våra bananflugor. Du kan inte ana hur många det var så vi fick ta till lite mer drastiska åtgärder. Men tack ändå för tipset!MVH Sarah

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s