På allmän begäran, mitt recept på Julfruktkaka

Jag kör med Delia Smiths variant. Men har ändrat lite under åren av mitt eget skapande. Jag skriver alltså in mina egna mått efter Delia’s, i rött.

För er som inte känner till Delia Smith… Hon är Englands orakel när det gäller att gå till botten med ett recept. Hon testar och provsmakar hela tiden och visar sen på BBC eller i matlagningstidningar det BÄSTA sättet att göra PERFEKTA rätter. Till exempel har hon ett helt program där hon bara behandlar hur man kokar/steker/friterar mm den godaste potatisen… eller ett annat med allt man kan göra med ägg…

Nåväl, här är Delias julfruktkaka men med min variation.

Julfruktkaka a la KatrinBiolog! OBS Jag har i stort sett dubblat Delias recept. Jag vill ha 2 stora kakor. En till mig och en att bjuda på på jobbet. Gör man denna mastodont kan man lika gärna göra den med råge, är mitt motto…


The Classic Christmas Cake

This, with no apologies, is a Christmas cake that has been in print since 1978, has been made and loved by thousands and is, along with the Traditional Christmas Pudding, one of the most popular recipes I’ve produced. It is rich, dark and quite moist, so will not suit those who like a crumblier texture. Recently we took some of these cakes along to book-signing sessions up and down the country and were quite amazed to see so many people take a mouthful and then buy a book!

 

Ingredients

1 lb (450 g) currants        Jag tar 400 g russin
6 oz (175 g) sultanas  
     Jag tar 200 g korinter
6 oz (175 g) raisins
     Jag tar 400 g gula, osvavlade russin
2 oz (50 g) glacé cherries, rinsed, dried and finely chopped
     Jag tar ett paket koktailkörsbär, bara för att det ska bli lite rött i
2 oz (50 g) mixed candied peel, finely chopped     Jag tar totalt 6 paket, 2 med kakfyllning (hackade skal mm som tillsammans blir en färgglad klick), 2 med grön suckat och 2 med hackade apelsinskal

Jag tar också nårga (tillsammans kanske 3 dl) grovhackade fikon, dadlar, valnötter och katrinplommon. Så att det ska bli lite större bitar i kakan

3 tablespoons brandy, plus extra for ‘feeding’     Jag tar 2 dl Rom och häller på frukten som sen ska stå minst ett dygn och suga åt sig spriten
8 oz (225 g) plain flour      Jag tar 8 dl vanligt vetemjöl. Jag siktar genom sil så mjölet blir luftigt
½ level teaspoon salt
     Jag tar 1 tesked salt, så tar jag 2 tsk bakpulver också
¼ level teaspoon freshly grated nutmeg     Jag tar 1/2 tesked mald Muskotnöt
½ level teaspoon ground mixed spice     Jag tar 1 tesked mald Kryddpeppar, Jag tar också en tesked Kanel och 1/2 tesked kardemumma. Jag gillar en kryddig variant!
8 oz (225 g) unsalted butter     Jag tar 500 g smör
8 oz (225 g) soft brown sugar     Jag tar 4 dl strösocker
4 large eggs     Jag tar 8 stora ägg
2 oz (50 g) almonds, chopped (the skins can be left on)     Jag tar 200 g mandel som jag tar bort skalet från, 3/4 delar tar jag och hackar till kakan, 1/4 del dekorerar jag kakan med. Då lägger jag på mandel på den ogräddade kaksmeten i form av blommor och stjärmor. De mandlarna blir vackert bruna vid gräddningen och smakar extra mycket.
1 level dessertspoon black treacle     Jag tar ingen svart sirap…
grated zest 1 lemon     Jag tar skalet av 1 citron, finrivet och saften av en halv citron som jag låter frukten dra i. Citronskalet blandar jag också i dagen innan med frukten. Allt ska stå och gotta sig med spriten i ett dygn och då är det bra att ta i allt ”kladdigt” dagen innan och bara tillsätta smör/äggblandningen och mjöl/salt/bakpulver/kryddorna dagen efter
grated zest 1 orange     Jag tar skalet av en apelsin, finrivet och det får också vara med i fruktblandningen from dag 1


You will also need an 8 inch (20 cm) round cake tin or a 7 inch (18 cm) square tin, greased and lined with silicone paper (baking parchment). Tie a band of brown paper round the outside of the tin for extra protection. Jag tar 2 stycken 1.8 liters avlånga former. Dessa smörar jag generöst och tar ett tunnt lager ströbröd på.

You need to begin this cake the night before you want to bake it. All you do is weigh out the dried fruit and mixed peel, place it in a mixing bowl and mix in the brandy as evenly and thoroughly as possible. Cover the bowl with a clean tea cloth and leave the fruit aside to absorb the brandy for 12 hours. Jag hackar ihop och häller ihop alla frukter i en stor skål. Det blir mer än 2 liter frukt, närmare 3 liter. Över dessa häller jag spriten, i år tog jag Rom (från Kanarieöarna med honung i) men jag har också gjort med Konjak och Whiskey. Även citron- och apelsin skalet mm får vara med redan från dag ett. (Inte mjöl/salt/kryddor/bakpulver eller smör/socker/ägg blandningarna. De tillsätts dag 2. Jag tar gladpack över och ställer i kylskåp MINST ett dygn. Rör om lite då och då.

Next day pre-heat the oven, 140°C . Then measure out all the rest of the ingredients, ticking them off to make quite sure they’re all there. The treacle will be easier to measure if you remove the lid and place the tin in a small pan of barely simmering water. Jag använder inte sirap, kakan är söt nog som den är av all frukt…

Now begin the cake by sifting the flour, salt and spices into a large mixing bowl, lifting the sieve up high to give the flour a good airing. Next, in a separate large mixing bowl, whisk the butter and sugar together until it’s light, pale and fluffy. Now beat the eggs in a separate bowl and add them to the creamed mixture a tablespoonful at a time; keep the whisk running until all the egg is incorporated. If you add the eggs slowly by degrees like this the mixture won’t curdle. If it does, don’t worry, any cake full of such beautiful things can’t fail to taste good! Precis, jag använder en nätsil till alla torra ingredienser och ”sållar” ihop dem i en skål separat.

Med äggen… Jag är lite mer brutal… jag vispar socker och smör vitt och fluffigt med min elvisp. Så knäcker jag i ett ägg i taget och vispar emellan med elvispen. Smeten ”skär sig” lite, dvs ägget är inte helt invispad i smör/socker blandningen. Det bryr jag mig inte om…


When all the egg has been added, fold in the flour and spices, using gentle, folding movements and not beating at all (this is to keep all that precious air in). Now fold in the fruit, peel, chopped nuts and treacle and finally the grated lemon and orange zests. Precis, rör försiktigt in alla frukter och mandlarna/valnötterna och den torra mjöl/krydd/salt/bakpulver-blandningen.

Next, using a large kitchen spoon, transfer the cake mixture into the prepared tin, spread it out evenly with the back of a spoon and, if you don’t intend to ice the cake, lightly drop the whole blanched almonds in circles or squares all over the surface. Finally cover the top of the cake with a double square of silicone paper with a 50p-size hole in the centre (this gives extra protection during the long slow cooking). Bake the cake on the lowest shelf of the oven for 4½-4¾ hours. Sometimes it can take up to ½-¾ hour longer than this, but in any case don’t look till at least 4 hours have passed.  Jag har erfarenheten att det tar lite kortare tid än för Delia. Jag tar ut kakorna efter ca 3 – 3 1/2 timme. Då är de mörkt bruna rakt igenom. Jag täcker dem med dubbelvikt bakplåtspapper som jag klipper några raka klipp igenom.

Cool the cake for 30 minutes in the tin, then remove it to a wire rack to finish cooling. When it’s cold ‘feed’ it – make small holes in the top and base of the cake with a cocktail stick or small skewer, then spoon over a few teaspoons of brandy, wrap it in double silicone paper secured with an elastic band and either wrap again in foil or store in an airtight container. You can now feed it at odd intervals until you need to ice or eat it. Jag matar den med sprit bara några få gånger. Den ska HELST lagras i minst en månad i rumstemperatur! Jag har ibland bakat den sent, så den bara legat någon vecka. Då är den inte lika saftig (men lika god) som om den lagras…

This recipe is taken from Delia Smith’s Christmas. Och modifierat av mig…

Annonser

Om KatrinBiolog

Maka, mamma, tänkare, som nästan alltid har roligt. Doktor i Biologi som nu också är Docent. Om jag inte har roligt gör jag något spännande eller dötrist, allt är möjligt
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till På allmän begäran, mitt recept på Julfruktkaka

  1. Imse Vimse skriver:

    Den kakan verkar smarrig. Ska spara receptet till nästa jul.

  2. Piraya skriver:

    men brown sugar står det… använder du vanligt vitt socker istället?för det är skillnad på smaken…men ingen annan än jag äter sådana fruktiga kakor, så det blir nog bara en.. och den lär räcka länge 😉

  3. Rosa skriver:

    Här bakas det och står i *L*. Själv gör jag alltid en morotskaka med kanel i och glasyr av philadelphiaost på julaftonen. Ja du, visst är det svårt att neka barnen när de tigger och ber. Jag gör det mesta, tyvärr. Nej löneförhandlat har inte blivit av. Knaschefen har fått så mycket problem med den första, så han är inne på tredje samtalet nu med henne o de kommer ingen vart. Det är så bra för även om hon stångas i onödan så banar hon vägen för oss andra./Rosa

  4. Livsnjutaren skriver:

    Tusen tack för att du lade ut receptet!Jag ska försöka att göra halva satsen.Förstår att du tycker att det är hopplöst att behöva jaga någon i telefon.Speciellt om det är kassan som gjort fel.Hoppas att det löser sig för dig! KRAM!

  5. Maggis skriver:

    Du sötis hur mycket bakpulver ska det vara i..jag läser och läser men ser inte det någonstans, jag ska nog pröva din kaka någon jul.Kram

  6. Viking Girl skriver:

    WOW…det kallar jag julkaka…!!! 🙂 Tack för tipset!Juliga Kramar

  7. Anonym skriver:

    Och jag som har tummen mitt i handen när det gäller att baka!! Sköt nu om dig och ha en skön dag.Vickehttp://web.comhem.se/…

  8. KarinK skriver:

    Hejsan!Verkar god kaka. Synd att man inte har ugn. Såg din artikel/insändare, du vet var (hm); BRA initiativ och duktigt jobbat! Ha en bra och ledig (!!) jul! Med god julmat. Funderar desperat på hur man kan få fram nåt här i Japan som kan tänkas smaka som skinka. Men det blir nog svårt. Inte spelar det mig någon roll som fd vegetarian, men för dottern…Vi får väl ha dubbelt upp med julskinka nåt annat år annars :-)Ha det bra! Hälsar Dr. Karin

  9. Ove skriver:

    Wow, den ska jag ge mig på nån gång när jag får några dagar över..Erkänn, det måste ta tid?/Ove

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s