Miljögifter i fisk

Jag var med i en diskussion häromdagen. Den allmänna meningen var att miljögifterna i fisk och i annan mat OCH i naturen var på nedgång. DVS att koncentrationerna av alla miljögifter minskar.

Det stämmer att vissa miljögifter har minskat i koncentration de senaste 15 åren (tex DDT, PCB, HCB, HCH som användes som pesticider, mjukgörare, flamskyddsmedel).

Men, vissa ligger på oförändrad nivå (tex dioxiner och furaner). Viktigt att känna till är att andra miljögifter har ökat i koncentration. Tex ökar bromerade flamskyddsmedel, fluorerade ämnen (förkortas PFOA, PFOS mm) och tungmetallerna kadmium (Cd) och på vissa ställen kvicksilver (Hg). Att vissa ämnen ökar snabbt i det levande som får i sig miljögifter ifrån luft, vatten och mat (där dessa ämnen inte ska vara), är absolut inte bra. Detta att man inte kan se nedgång i flera miljögifter sedan 1985 är inte så välkänt. Att allmänheten tror att ”faran är över” är inte bra.

Kostråden ifrån Livsmedelsverket; att alla barn (pojkar och flickor), kvinnor i barnafödande ålder inte bör äta fet fisk ifrån Östersjön (samt Vänern och Vättern) oftare än 2 ggr per år; är det inte heller så värst utbredda kunskaper om…

Den feta Östersjöfisken skulle vara förbjuden helt att äta enligt EUs gränsvärden för dioxiner.  Men vi Svenskar är så välinformerade om kostråden att vi fått ett undantag. Så strömming, lax, öring, ål mm fet Östersjöfisk, kan man fortfarande köpa. Jag håller inte med om att Svenskar är informerade om kostråden. Vid alla tillfällen jag får frågar jag om kostråden (föreläsningar, kurser, möten med allmänhet) och INGEN kan kostråden. På frågan om hur ofta man bör äta fet Östersjöfisk är det vanligaste svaret 2-4 ggr i veckan! Inte 2 ggr per år…

I rapporten från miljöövervakningen (sidan 17, se länk) står intressant om Kadmium… ”It is worth noting that despite several measures taken to reduce discharges of cadmium, generally the most recent concentrations are similar to concentrations measured 30 years ago in the longer time series”.

Jag har låtit analysera även fisk ifrån Atlanten. Den är mycket renare än Östersjöfisken. Så ät gärna Atlantfisken, gärna den feta. Sill! Makrill! Skarpsill! Lax!
Se WWWs folder med råd för miljövänlig fisk. Att Atlantfisken har mycket lägre koncentrationer av miljögifter jämfört med Östersjöfisken är ett stort plus! Feta fiskar ifrån Vänern och Vättern bör man också vara försiktig med. Läs Svenska Livsmedelsverkets kostrekommendationer här för alla detaljer i kostråden.

Annonser

Om KatrinBiolog

Maka, mamma, tänkare, som nästan alltid har roligt. Doktor i Biologi som nu också är Docent. Om jag inte har roligt gör jag något spännande eller dötrist, allt är möjligt
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s